IMG 5807 Reva2

Detail: Once occupied by a timber yard, this brownfield site had laid vacant for 10 years and despite having residential planning permission, the site had not been redeveloped. Chaplin Farrant obtained revised planning permission in July 2015.

Design: The scheme was designed to have a clean and contemporary appearance, with materials and details informed by the local vernacular. Prominent gables were treated with raking brick detail which was inspired by a similar detail to that situated on nearby Brandon railway station.

Challenges: As a site close to Breckland Council’s Special Protection Area (SPA) for stone curlew birds, a dog walking route was included on the periphery of the site. The proximity of the development to the local railway line also needed to be considered, and so acoustic fencing and windows were installed to reduce noise levels for the occupants.